Team Netherlands during the Women’s EHF EURO 2020 Norway, Denmark, Main Round, Group II, Netherlands vs Germany, Kolding Arena, Kolding, Denmark, 14.12.2020, Mandatory Credit © Stanko Gruden / kolektiff

U dramatičnom raspletu 2. kola skupine II Europskog prvenstva u Koldingu, skupine u kojoj se nalazi hrvatska rukometna reprezentacija, Nizozemska je pobijedila Njemačku 28:27, pa su tako su obje reprezentacije, uz Hrvatsku ostale u igri za polufinale.

Bio je to vrlo neobičan susret. Ne osobito lijep i rukometno dotjeran. Obilježile su ga vratarke, ali i brojne pogreške. Naime, nakon početne dominacije Nizozemske, sredinom prvog dijela, Njemačka je napravila niz od šest pogodaka za redom i odjurila na plus četiri (7:11). Ali Nizozemska nije pala, i do kraja poluvremena uspjela je stići na minus jedan (14:15).

U nastavku Njemačka dugo drži prednost. Ali nakon osam izjednačenja, Nizozemska ponajviše zahvaljujući čudesnoj Tess Wester na vratima sve okreće na svoju stranu. U 56. uspijeva stvoriti dva pogotka razlike (26:24), i uz manje poteškoće upisuje prvu pobjedu u drugom krugu. Tako su svjetske prvakinje sačuvale svoje izglede za polufinale, ali i zakomplicirale situaciju u skupini. Po 16 obrana imale su Tess Wester i Dinah Eckerle koja je, premda u poraženoj ekipi, izabrana za igračicu susreta. Najbolji strijelac Nizozemske Lois Abbingh s osam pogodaka. Kod Njemačke po četiri pogotka Julia Behnke i Kim Naidzinavicius. Valja spomenuti da su obje ekipe imale po 14 tehničkih pogrešaka. Nizozemska 52, a Njemačka  50 posto realizacije.

Naime, što se Hrvatske tiče tu je sve jasno. Pobjeda ili bod protiv Njemačke našu reprezentaciju sigurno vodi u polufinale. Izgubili pak Hrvatska, a Nizozemska dobije Mađarsku, tada se stvara krug od tri reprezentacije s po šest bodova. U tom slučaju odlučuje međusobna gol -razlika. Trenutačno Hrvatska ima plus dva, Nizozemska i Njemačka po minus jedan. Ukoliko se  dakle zatvori krug tri reprezentacije, Hrvatska može u polufinale čak i ako izgubi s jednim pogotkom razlike od Njemačke. Izgube li naše rukometašice s dva ili više pogodaka razlike, u polufinale će Njemačka.