Sime IVIC (24), Zlatko HORVAT (13), Ivan CUPIC (27), Manuel STRLEK (26), Zeljko MUSA (28), Josip SARAC (17), Luka CINDRIC (33), David MANDIC (39), Kresimir KOZINA (44) during the IHF Tokyo Handball qualification tournament, France vs Croatia, Montpelier, France, 12.03.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Svi koji prate rukomet složit će se da je Portugal napravio najveći iskorak u posljednjih desetak godina i da su nova vrijednost na rukometnoj mapi svijeta. Šesto mjesto na Europskom prvenstvu 2020. godine i 10. na Svjetskom prvenstvu ove, to najbolje povrđuje. Na svakom od tih natjecanja milimetri su ih dijelili od ulaska u krug onih koji se bore za medalju.  U Austriji, Švedskoj i Norveškoj prošle godine na europskoj smotri u skupini su izbacili Francusku. U drugom krugu, Slovenija ih je pobijedila u ključnom susretu i ostavila bez polufinala. Slično je bilo i u Egiptu prije mjesec i pol dana. Tada su u najvažnijoj utakmici minimalno poraženi od Norveške (29:28), i morali su propustiti  nokaut fazu.

Paulo Jorge Pereira (55 godina) morao je promijeniti četiri igrača u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Egiptu. Tragična smrt Alfreda Quintane i 43 godine na leđima Humberta Gomesa uz ozljedu, natjerali su ga da praktički s potpuno novim i neiskusnim vratarima na velikoj sceni dođe u Montpellier. Manuel Gaspar (22) i Gustavo Capedilla (23) su članovi Benfice i Sportinga, a Diogo Valerio (22) njemačkog Gummersbacha. Sva trojica zajedno imaju 11 nastupa za reprezentaciju.

Krila su ostala ista kao. Lijevo je dvojac iz Porta: Diogo Branquinho (26) i Leonel Fernandez (22). Zajedno su u zemlji piramida dali 23 pogotka. Desna strana je malo jača. I starija. Pedro Portela (31) Tremblay, i Antonio Areia (30) Porto, postigli su 32 pogotka na Svjetskom prvenstvu, s tim da je Portela imao najbolji postotak realizacije od svih igrača Portugala, od 78 posto.

Ta je reprezentacija iznimno moćna na crti. Tu su Alexis Borges (29), 196 cm/112 kg , iz  Montpelliera, Luis Frade (22) Barca, 194 cm/118 kg, Victor Iturizza (30) Porto, 193 cm/120 kg, te Daymaro Salina (33) Porto , 200cm/120 kg. Prva dvojica su suigrači naših Marina Šege (Montpellier) i Luke Cindrića (Barca) pa će oni barem malo pomoći svojim savjetima izborniku kako ih zaustaviti.

Na vanjskim pozicijama portugalskom izborniku nedostaju dvojica jakih aduta, Gilberto Duarte i Joao Ferraz. Jedan je lijevi, a drugi desni vanjski. Za ove kvalifikacije pozvani su: na lijevoj strani Alexandre Calvacanti (24), Nantes 202 cm, Andre Gomes (22) Porto i Fabio Magalhes (32), Porto, a na desnoj Diogo Silva, (22) Porto (prošle sezone na posudbi u Celju), odnosno Belone Moreira (30) Benfica.

Sredinu drže Miguel Marins (23), Porto sjajan kreator i strijelac (na SP najbolji s 27 poodaka i 69 posto učinka), Rui Silva (27) Porto, i novak Andre Jose (19), ABC.
Ono na što morate svi obratiti pozornost jeste činjenica da se Portual igra rukometa.  Njihova lopta je iznimno brza. Prebrojavanja su školska, izuzetno lijepa i atraktivna. Ako im suparnik upadne u mlin, samljet će ga za čas. Zato s njima treba biti mudar, ne žuriti pod svaku cijenu, cijeniti loptu. Uz dužno poštovanje pojedinačnim vrijednostima i odličnim igrama klubova u Europi, Hrvatska je kvalietnija i bolja reprezentacija i duboko smo uvjereni da će to i pokazati u Montpellier Areni, osobito ako obrambeno bude na razini kakva je bila u većem dijelu susreta s Francuskom.

Portugal je inače u prvom susretu turnira u Montpellieru bez većih napora pobijedio Tunis 34:27, pa mirnije i odmornije ulazi u novi dan. Čak 13 igrača upisalo se u strijelce. Najefikasniji je bio Andre Gomes sa sedam pogodaka. Ukupno je Portugal imao realizaciju od čak 76 posto. Vratari su im obranili devet lopti.

Utakmica je na rasporedu večeras u 18:30 sati, uz prijenos na RTL Televiziji.