CROATIA vs HUNGARY, 7.11.2020, Osijek, Dvorana Gradski Vrt, EHF EURO CUP

U zaostalom susretu 3. kola EHF EURO Cupa, Španjolska je u Pontevedri pobijedila pomlađenu reprezentaciju Hrvatske 34:22. Naša je reprezentacija odigrala dva potpuno različita poluvremena. Prvo, vrlo dobro s gotovo minimalnim zaostatkom za domaćinom i drugo s previše tehničkih pogrešaka da bi rezultat bio povoljniji. Ali, s obzirom da je u ekipi bilo čak sedam debitanata, ne treba biti previše kritičan prema hrvatskoj mladosti.  

ŠPANJOLSKA: R. Corrrales  5 obrana , S. Hernandez  8 obrana , E. Gurbindo   1 ,J. Maqueda 5    ,V. Rivera  6   ,D. Sarmineto  2  , J. Aguinagalde -/-   , F. Sole Sala  2   ,I. Goni Leoz  1   ,A. Figueras 6   ,J. Canellas  1  ,V. Moros  -/-  ,A. Abello Gomez  5   , N. Sanchez – Maigallon  2   , R. Marchan  -/-  ,A. Garcia  2  Izbornik : J. Ribera

HRVATSKA: M. Car 7 obrana ,D. Sladić  2 obrane  ,F. Mileta 2  ,V. Načinović  3  ,L- Šebetić 3   ,V. Matanović 1  ,F. Vistorop  1  , A. Ivanković  -/-  ,T. Lučin  2  ,M. Račić -/- , Jaganjac 2  ,V. Ravnić 2   ,Z. Srna 1  ,T. Severec  4  ,M. Jelinić  1   ,G. Pribetić     Izbornik: Hrvoje Horvat

Od 17 igrača koje je doveo u Španjolsku, izbornik Hrvoje Horvat odlučio je na tribini  malene dvorane u Pontevedri ostaviti Karla Godeca. Hrvatska je počela susret u sastavu: M. Car na vratima, M. Jelinić i V. Matanović na krilima, V. Načinović na crti, te na vanjskim pozicijama H. Jaganjac, T. Lučin i kapetan Luka Šebetić. Pontevedra je inače, Hrvatskoj ostala u lijepom sjećanju jer je ovdje naša juniorska reprezentacij  pod vodstvom Davora Dominikovića 2019. godine osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu. Iz te ekipe čak petorica igrača našla su se na popisu izbornika. To su Fran Mileta (bio je član idealne ekipe prvenstva), Halil Jaganjac, Karlo Godec, Zvonimir Srna i Filip Vistorop.

Odlično je hrvatska mladost počela susret protiv europskih prvaka. Vrlo lako smo poveli 0:2, pa 1:3. Ali je onda stigla serija loših napada od izgubljene lopte, do nerealiziranog sedmerca, propuštene čiste prilike s crte i Španjolska je u 10. minuti otišla ne plus dva, 6:4. Uz sve to, Rodrigo Corrales počeo je sjajno braniti i naša se momčad rano našla u problemima. U tom razdoblju, napadački Jorge Maqueda nam je zadavao najviše poteškoća. Ali, nisu naši dečki pali. Dapače, vratili su se s minus tri (9:6) na samo pogodak zaostatka (9:8). Da je kriterij portugalskih sudaca bio malo ujednačeniji, Hrvatska je do izjednačenja mogla i ranije od 23. minute kad je bilo 11:11. Do odlaska na predah, španjolska reperezentacija je postigla još četiri, a Hrvatska dva pogotka pa je rezultat nakon prvih 30. minuta bio 15:13. Šteta, ostaje dojam da smo zaslužili bolji rezultat. Premda treba reći i da smo propustili realizirati dva sedmerca, imali malo previše tehničkih pogrešaka. Ali, s obzirom na sedam debitanata u ekipi, ništa nije neočekivano.

Ulazak u drugo poluvrijeme nije bio posebno dobar. Kako smo ga počeli s igračem manje, pa dobili još jedno isključenje, Španjolci su to iskoristili i pobjegli na plus četiri, 17:13. Pri tome im je jako pomogao Sergey Hernandez koji je stao na vrata u nastavku i odmah upisao četiri obrane zaredom. Pokušao je hrvatski izbornik minutom predaha vratiti našu ekipu u ritam iz prvoga dijela, ali nije uspio. Španjolska se razigrala, pogađali su svi redom i već u 42. minuti imali su sedam pogodaka razlike (22:15). Pokušala je Hrvatska kratko  igrati sedam na šest, ali je to iskusna španjolska ekipa lako čitala i zaustavljala. Na kraju nas je dotukla serijom 5:0 i slavila s uvjerljivih 34:22.

Po šest pogodaka kod Španjolske dali su Jorge Maqueda, Valero Rivera i Adrian Figueras. Najefikasniji u našim redovima Tomislav Severec s četiri pogotka.

EHF EURO CUP: 3. KOLO
ŠPANJOLSKA – HRVATSKA 34:22