M19 EHF Euro Handball 2021, Varazdin and Koprivnica, Croatia, 13.08.2021, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Nakon dva kola na Europskom prvenstvu u Varaždinu i Koprivnici, hrvatska rukometna reprezentacija do 19 godina ima dvije pobjede i objektivno je najviše pokazala u svojoj skupini. Ali još nije teoretski osigurala prolazak dalje. Za to će joj trebati dobar nastup protiv Francuske u nedjelju 15. kolovoza u 20.30 sati u Koprivnici.

Naime, pobjeda nad tom reprezentacijom donosi našoj reprezentaciji višestruku korist. Od osvajanja  prvog mjesta, prenošenja  dva boda u drugi krug, do činjenice da time izbacuje Francusku iz borbe za medalje, diže samopouzdanje momčadi itd., itd…

Francuzi su do sada u gimnazijskoj dvorani Fran Galović pobijedili Austriju, i izgubili od Portugala 29:26. Ne djeluju kao mnoge francuske reprezentacije, moćno, nepobjedivo. Dapače. Oba njihova dosadašnja suparnika razotkrila su dosta slabosti u sastavu koji vodi nekadašnji velikan Eric Quintin, svjetski prvak iz 1995. godine (u finalu pobijedili Hrvatsku), srebrni sa SP-a 1993., ali i  vlasnik prve francuske olimpijske medalje, a riječ je o bronci iz Barcelone 1992.

Ukratko Francuzi imaju dva dobra vratara. U dva susreta skupili su 27 obrana (17 Austrija, 10 Portugal). Naš dvojac, Dominik Kuzmanović i Matej Mandić, s istim suparnicima ima jednu obranu manje.

Krila su tradicionalno jako dobra kod najmoćnije rukometne nacije svijeta. Tako je i s ovom ekipom. Lijevo je Gueric Vincent (7/8, 88% AUT, 4/7, 57% POR). Desno je pak Oreste Vescovo. Šest pogodaka uz po jedan promašaj u svakom susretu. A to je ukupno 17 pogodaka dva krila od 53 kompletne momčadi.

Na crti se izmjenjuju Enzo Handjou Tchuilieu (Nantes), Baptiste Capelle i  Clement Pellen. Visoki su, jaki, rade puno blokova i lopta rijetko dolazi do njih. Na prste jedne ruke mogu stati svi pogotci u 120 koprivničkih minuta.

Najveća snaga francuske leži na vanjskim igračima. Ali ne pucačima, razaračima s devet ili deset metara. Riječ je o igračima iznimne brzine, spretnosti i snalažljivosti u prolazima na šest metara. Tu je prvo ime maleni Matteo Fadhuille-Crepy (Nantes) koji igra lijevog, ali i srednjeg vanjskog. Do sad je postigao 15 pogodaka (4/5 AUT, 11/13 POR). Još nije promašio sedmerac (6/6).

Dobro ga prati, premda je slabiji realizator, Lou Derisbourg (USAM Nimes). Ali njegova zadaća je ionako posložiti akciju i dovesti suigrače u poziciju da mogu pucati prema vratima. Na desnoj strani je samozatajni Alexis Berthier. Brz na nogama, dobrih kretnji, ali ne usudi se ni pogledati na gol. Uglavnom se zadovoljava asistencijama.

Ima tu još zanimljivih igrača poput Huga Pimente, još jednog univerzalca (3/3 realizacija protiv Portugala), ili Wallema-Konrada Peleke (PSG) 193 cm visokog lijevog vanjskog, velikog potrošača lopti, ali jako nezgodnog u obrani.

Ukratko, Francuska je dobra. Ali nije nepobjediva. Hrvatska je do sada pokazala znatno više i zato imamo pravo na optimizam i vjeru da će naši mladići ostvariti zacrtani cilj, a to su pobjeda i prenošenje dva boda u drugi krug.

M19 EHF EURO: SKUPINA D, 3. krug

15.08.2021       18.30    PORTUGAL – AUSTRIJA

15.08.2021       20.30    HRVATSKA – FRANCUSKA