Hrvatska ženska rukometna reprezentacija poražena je od Španjolske 23:27 u 2. susretu Glavne skupine 4 Svjetskog prvenstva i tako je ostala i bez mogućnosti da se nađe u četvrtfinalu. Tamo će iz naše skupine Španjolska i Brazil. Veliku borbu vodile su naše rukometašice, ali zbog korone znatno oslabljene protiv svjetskih viceprvakinja jednostavno nisu mogle do novog uspjeha.

HRVATSKA : L. Bešen -/-, I. Kapitanović 3/13, T. Pijević 5/22, P. Posavec 0/1, S. Posavec 2/3, L. Kalaus 2/8, K. Ježić 2/5, L. Burić 0/1, A. Šimara 1/1, A. Debelić 4/6, A. Turk 3/3, J. Mamić -/-, T. Petika 2/3, G. Gudelj  -/-, V. Blažević 7/13, izbornik: Nenad Šoštarić 

ŠPANJOLSKA: S. Gimenez Navarro 0/4, M. Soanaz Catellanos 13/32, C. Martin 4/4, C. Costa Campos 4/7, S. M. Arderius -/-, L. S. Hernandez -/-, J.M.Bermejo Gutierrez -/-, M.Martinez Echeverria 1/1, S. Jimenez Lopez 4/4, Kaba Gassama -/-, A. F. Fernandez 1/3, A. M.Rodriguez Rodruguez -/-, A.S. Hernandez 3/4, I. Perez Espinola 4/7, P.Arcos Poveda -/-, A. Cabral Barbosa 6/9, izbornik: Jose Ignacio Pons Prades

Nakon još jednog izuzetno stresnog dana kada praktički sat vremena prije susreta nije bilo poznato je li još netko osim dva člana stručnog stožera pozitivan, u prvi susret s nekom europskom reprezentacijom na ovom Svjetskom prvenstvu Hrvatska je krenula u sastavu: Tea Pijević na vratima, Ana Turk i Paula Posavec na krilima, Ana debelić na crti, te Stela Posavec, Valentina Blažević i Larissa Kalaus na vanjskim pozicijama. 

Obje reprezentacije krenule su s obranama 6-0. Da nismo Španjolkama nepotrebno poklonili dvije lopte na početku, mogli smo imati lijepu prednost u prvih pet minuta. Ovako je bilo samo 2:1. Španjolska je sve to dosta lako pratila. Svoju prvu prednost domaćin je ostvario nakon 8 minuta i 23 sekunde igre, 3:4.  

Dva isključenje u kratkom vremenu stajala su nas dva pogotka pa je Španjolska u 13. minuti prvi put imala plus dva, 5:7. Nažalost, čini se da smo u sljedećih nekoliko napada razbranili Mercedes Castellanos na vratima pa je domaćin četiri minute poslije bio na četiri razlike, a to je upravo ono to hrvatski izbornik nikako nije želio. Jer kada se jednom Španjolke odvoje jako ih je teško stizati.  

Hrvatska je nakon tri pogotka iz igre na početku sljedeća tri postigla sa sedam metara. Jasno je bio vidljiv problem realizacije. Pet minuta prije predaha, s dvije brze kontre ipak smo uhvatili novi priključak i došli na minus dva, 8:10. Još je Španjolska promašila i jedan sedmerac. Ali nismo to iskoristili na pravi način. Posebno dugačak posljednji napad i domaćin je ipak na predah odnio tri razlike, 9:12. To je najmanji broj pogodaka koji su naše rukometašice postigle u jednom poluvremenu na ovom prvenstvu. Učinak im je bio 45 posto. Španjolska je pak imala visokih 67. Ali nada u konačnu pobjedu još je tu. 

Španjolska nastavak otvara s dva pogotka i prvi put ide na plus pet 9:14. Na kratko smo se vratili na minus tri i imali napad za potpuni priključak, ali ga opet nismo iskoristili. I domaćin je ponovno pobjegao na pet razlike (12:17) u 38. minuti pa je hrvatski izbornik morao zvati minutu predaha. I jednim dijelom uspio je primiriti ekipu. Opet smo stigli na minus tri. Ali ne i dalje od toga. Jer kada god bi se ukazao tračak nade, domaćina su zaštitili suci, npr. nedosuđenim sedmercem na Larissi Kalaus ili isključenjem Ane Debelić koje su samo oni vidjeli.   

Ipak, duhom naše rukometašice nisu pale ni jednog trenutka. Ali umor se počeo sve više i više osjećati. Španjolska je u 48. otišla na velikih šest razlike, 17:23, i to se više nije moglo stići. Bilo je samo pitanje kolika će biti konačna razlika. Nakon što je domaćin imao osam razlike, što je bila najveća prednost na utakmici i malo se opustio, Hrvatska je postigla četiri pogotka za redom u završne dvije minute i upisala podnošljiv poraz od 23:27. 

Sa sedam pogodaka, Valentina Blažević bila je naš najbolji strijelac. Kod Španjolske prvo ime bila je Alexandrine Cabral Barbosa sa šest pogodaka.  

Hrvatsku još u nedjelju 12. prosinca čeka posljednji susret u ovoj skupini protiv Austrije u 18.00 sati. Bilo bi lijepo dobiti ga i omjerom 3 pobjede, 3 poraza vratiti se doma. 

SP 2021 : GLAVNA SKUPINA 4, 2. KOLO  
HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 23:27