Veliki dan Hrvatskog Sporta 2021, The Westin Hotel, Zagreb, Croatia, 21.12.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Premda već dugo nije na terenu, njegovo ime i uspjesi koje je postigao kao igrač i trener nisu zaboravljeni. Tako se među petoricom dobitnika Nagrade za životno djelo Hrvatskog olimpijskog odbora ove godine našao se i legendarni rukometni trener Josip Šojat.

Kao igrač nastupao je za RK Senj i RK Medveščak s kojim je triput bio pobjednik jugoslavenskog Kupa. Kao trener pak, s istim klubom dva puta je osvajo isti trofej.

Trenerska karijera nakon Medveščaka i zameta , zatim ga je odvela u Sloveniju , odnosno u Celje Pivovarnu Laško. Tu je u četiri godine osvojio četiri naslova prvaka Slovenije i četiri Kupa. U sloveniju se vratio još jedanput od 2000-2002. godine i opet osvojio oba trofeja.

Najveće uspjehe kao trener postigao je s Lokomotivom i Podravka Vegetom. Sa zagrebačkim klubpom je 1991. godine osvojio Kup IHF-a. S Podrvakom je pak došao do dva europska pehara. Godine 1996. bio je prvak Europe i pobjednik Superkupa. Naslove prvaka i pobjednika Kupa Jugoslavije i Hrvatske s tim klubovima gotovo je nemoguće nabrojati. Uglavnom u njegovom ormaru je preko „30 kanti“ kako to popularno voli reći Šoka.

Hrvatsku rukometnu reprezentaciju vodio je u dva navrata. Najprije od 1996. – 2000., te od 2005. – 2008. godine. S Mediteranskih igra ima srebro 1997. godine, te broncu 2005. godine. Sa Svjetskog i Europskog prvenstva pamti 6. mjesto kao najbolji rezultat.