Leon SUSNJA (52), Ivan MARTINOVIC (51), Halil JAGANJAC (45) during the international friendly handball match Croatia vs Russia, Osijek, Croatia, 08.01.2022, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija poražena je u drugom susretu Croatia Cupa od Rusije 26:28. U dva poluvremena vidjeli smo dva različita lica naše reprezentacije kojoj će slaba utjeha biti činjenica da je ukupni pobjednik Croatia Cupa. Do Europskog prvenstva je naime ostalo još samo pet dana.  

HRVATSKA: I. Pešić  8/18, M.Mandić 1/6, M. Šunjić 2/14, L. Mihić 5/5, A. Gadža 2/4, Š. Ivić 0/1, I. Čupić 0/3, M. Mamić -/-, D. Mandić 1/2, N. Grahovac  -/-, H. Jaganjac 9/10, I. Martinović 5/9, L. Šušnja 0/1, M. Šipić 3/4, F. Glavaš 1/3, Z. Srna -/-, izbornik: Hrvoje Horvat 

RUSIJA:  A: Grushko -/-, A. Vereshchagin 2/7, V. Kareev 11/32, D. Santalov 3/3, V. Vorobev 1/1, A. Kotov 0/2, R. Ostashchenko 0/1, D. Kornev 3/3, E. Dzemin 0/1, S. Kudinov -/-, D. Shishkarev 1/1, I. Soroka 4/5, P. Andreev 3/6, D. Zhitnikov 5/6, N. Kamenev 4/7, S. Kosorotov 3/5, izbornik: Velimir Petković 

Drugi susret Hrvatske i Rusije na Croatia Cupu počeo je malom svečanosti. Izborniku Hrvoju Horvatu i kondicijskom treneru Miljenku Raku, inače rođenom Osječaninu, uručene su posebne nagrade kao zahvala za doprinos i razvoj sporta u Osječko – baranjskoj županiji. Nagrade su uručili dožupan osječko – baranjski, Mate Lukić, glavni tajnik sportske zajednice osječko – baranjske županije, Dubravko Ižaković te predsjednik Sportske zajednice grada Osijeka, Ivan Kos.       

Hrvatska je u odličnoj atmosferi osječke dvorane počela susret u istom sastavu  kao i dan ranije. Ivan Pešić bio je na vratima, David Mandić i Ivan Čupić na krilima, Marin Šipić kao kružni napadač te u vanjskoj liniji Halil Jaganjac, Ante Gadža Ivan Martinović. 

U samo 63 sekunde naši su zabili dva brza i lagana pogotka. Ali Rusija je lako odgovorila na taj izazov i već u trećoj minuti stigla do izjednačenja. 

Na početku susreta od naših je posebno raspoložen bio Halil Jaganjac koji je postigao tri od četiri uvodna pogotka. Dobro ga je pratio i Ivan Pešić na vratima. Ali on nisu mogli sami. S nekoliko naših tehničkih pogrešaka i dobrih obrana svoga vratara, Rusija je sjajno iskoristila i u 10. minuti povela 4:5.  

Nakon punih šest minuta suše, kada ni jedna reprezentacija nije mogla ništa pogoditi, Hrvatska je vratila vodstvo na svoju stranu (6:5). U tim trenucima prešli smo na obranu 5- 1 s Davidom Mandićem naprijed. Na sve to dodali smo igru sedam na šest u napadu. Ali ni jedno ni drugo nije se pokazalo posebno uspješno. Rusija nam je ponovno radila velike probleme s tranzicijom. Osam minuta prije predaha došli su do svog drugog vodstva (7:8). 

Srećom ruka je služila Halila Jaganjca. Jedino je imao moć potegnuti s devet-deset metara i pogoditi ruska vrata te nam opet vratiti minimalnu prednost (9:8) u 25. minuti. Na kraju mu se s nekoliko sjajnih kontri i pogodaka pridružio i Lovro Mihić pa je Hrvatska na poluvrijeme odnijela dva pogotka razlike (13:11). Ukratko, Halil i Miha da nam Rusija na poluvremenu bude tiha. 

U nastavku je na naša vrata stao Matej Mandić. S dva pogotka u nepune dvije minute digli smo svoju prednost na plus četiri. Kako su rusi bili dosta bezidejni, njihov izbornik Velimir Petković zvao je minutu predaha već nakon četiri minute igre. Pokazalo se kao mudra odluka jer su Rusi brzo prepolovili našu prednost.  

Kako je Rusija stalno držala priključak na minus dva, izbornik je nakon deset minuta na vrata poslao Matu Šunjića jer je tražio još koju obranu više. U sljedećih deset minuta naša je reprezentacija postigla smo jedan, a primila čak pet pogodaka i od 19:16 došli smo do pogotka zaostatka, 20:21. A do kraja je ostalo još samo deset minuta.  

Rusi su u završnici, čini se, do kraja snimili sve slabosti hrvatske obrane pa su dosta lako držali minimalnu prednost na svojoj strani i čekali pogrešku naših rukometaša. I dočekali su je četiri minute prije kraja te otišli na plus dva (24:26). Hrvoje Horvat je, naravno, pozvao minutu predaha jer je pod svaku cijenu želio izbjeći poraz.  

Umor se jasno vidio na licima onih koji su igrali najviše. Ostali smo bez ideje u napadu i jedino nas je mogla spasiti dalekometna artiljerija. Ali i ona je presušila. Dvije minute prije kraja Rusija je imala napad za plus tri i praktički meč loptu. Spetljali su pa je Hrvatska u kontri opet došla na minus jedan. Ali već u sljedećem napadu Rusija ponovno pogađa i odnosi pobjedu 26:28.  

Hrvatska je u nastavku zabila 13, a primila čak 17 pogodaka i to je sigurno veliki razlog za brige prije EURA 2022. godine. 

S 11 obrana, Victor Kareev bio je jedan od ruskih junaka. Najviše pogodaka, i to pet, dao je Dmitrii Zhitnikov. Hrvatskoj nije pomogla sjajna večer Halila Jaganjaca koji je postigao devet, odnosno Lovre Mihića koji je dao pet pogodaka.  

CROATIA CUP 2022:
HRVATSKA – RUSIJA 26:28