Select ball during the handball match Croatia vs Serbia, Men’s EHF EURO 2022 Hungary, Slovakia, Szeged ,Hungary, 15.01.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Kao što se moglo i očekivati i završni dan glavne skupine I, Europskog prvenstva  u Budimpešti bio je dramatičan i uzbudljiv do posljednje sekunde. Na kraju su u polufinale prošli Danska i Francuska. Island će kao najugodnije iznenađenje prvenstva s Norveškom odlučivati o direktnom putniku na Svjetsko prvenstvo 2023. godine. Hrvatska je nakon remija s Nizozemskom osvojila 8. mjesto, što je naš najslabiji plasman od 2002. godine kada smo bili posljednji 16.

„Korona party“ u Mađarskoj i Slovačkoj nedvojbeno je svima uništio priliku da uživaju u  rukometu. Sve su reprezentacije bile pogođene. Neke više, neke manje. I zato ostaje žal što krovna kuća europskog rukometa EHF nije imala sluha i odgodila natjecanje do ljeta. Ako su se mogle odgoditi Olimpijske igre u Tokiju, koje su financijski neusporedivo skuplje od EURA i u tom trenutku sa znatno manje zaraze u svijetu, moglo se odgoditi i Europsko prvenstvo.

Hrvatska je u tim uvjetima prošla dosta loše. Ne samo rezultatski. U Mađarsku je tijekom dva tjedna došlo igrača za više od dvije postave. Mnogi su nažalost, stradali od pošasti korone i time direktno naštetili sebi, svojoj obitelji i klubovima. Neki do njih još uvijek su pozitivni i pitanje je kad će biti spremni za povratak na teren. Kapetan Domagoj Duvnjak, dobri duh ove Hrvatske nije se uopće uspio oporaviti od bolova u leđima koje je ostavila korona. Zato 8. mjesto treba promatrati na više načina.

Da, surova statistika će reći to je najlošiji hrvatski plasman od 2002. godine. Neki će izvući i drugi argument, od 2001. godine (SP – 9. mjesto) i 2002. godine (EP – 16.mjesto) Hrvatska nikada na dva velika natjecanja uzastopno nije bila izvan kruga pet najboljih reprezentacija.

Ali, ne zaboravimo čuvenu izreku „ statistika je kao bikini, pokazuje mnogo, ali ne otkriva sve“. I zato sačekajmo detaljnu analizu izbornika Hrvoja Horvata.

Samo naizgled u sjeni hrvatskog posljednjeg nastupa, protekle su borbe Islanda i Crne Gore, odnosno Danske i Francuske u posljednjem kolu. Islanđani su bez većih poteškoća odradili posao protiv Crne Gore. Vratio im se dio igrača iz udarne postav i odmah je to bila druga momčad na terenu. Završilo je s plus deset za najsjevernijeg sudionika Europskog prvenstva 34:24. Nakon toga pred njima je bilo pet dugačkih sati čekanja, jesu li u polufinalu ili idu u borbu za 5/6. mjesto.

Kad je Danska objavila svoj sastav za susret protiv Francuske u kojem nije bilo tri udarna igrača, Mikkela Hansena, Mathiasa Gidsela i Magnusa Saugstrupa, mnogi su zaključili da je put Francuske do polufinala otvoren. Ali Danska je pokazala nevjerojatnu snagu, vodila je 57. minuta i onda pala. S dva pogotka Dike Mema u posljednje dvije minute Francuska je ne samo pobijedila 30:29, nego i postala prva u skupini te Dansku gurnula na branitelja naslova Španjolsku, a ona će na koronom ranjenu Švedsku.

Tužno je i teško bilo gledati islandske navijače u MVM Domu u Budimpešti. Možemo samo zamišljati kako su se osjećali. Sport je ponekad zbilja nepravedan. 

Tako ćemo dakle u petak 28. siječnja, gledati sljedeće obračune:

15:30h        5/6. MJESTO: ISLAND – NORVEŠKA
18:00h        POLUFINALE : ŠPANJOLSKA – DANSKA
20:30h        POLUFINALE: FRANCUSKA – ŠVEDSKA