Photocredit: Kolektiff images

Dramatični i uzbudljivi bili su susreti za zlato i broncu na 15. Europskom prvenstvu kojem su domaćini bili Mađarska i Slovačka. Na kraju su do bronce nakon produžetaka stigli Danci, a Švedska je nakon 20 godina po peti put postala europski prvak pobjedom nad Španjolskom 27:26 pogotkom sa sedam metara.

FINALE: ŠPANJOLSKA – ŠVEDSKA 27:26
Jako uzbudljivo i zanimljivo, premda možda ne i rukometno lijepo bilo je finale između Španjolske i Švedske. Ali finala su obično takva. Šveđani su u završni susret ušli jači za Nicklasa Ekberga i Felixa Claara koji su izašli iz izolacije. Sjajni Andreas Palicka kao da je zaključao svoja vrata i pogurao ih je u startu da povedu 3:1, 4:2, 5:3, 6:4. Onda se sredila i složila španjolska obrana, pa su u 14. minuti stigli do 6:6. Ali, Šveđani nisu posustajali. Držali su pogodak ili dva prednosti sve do šest minuta prije predaha.

Tada je uslijedio španjolski udar s tri pogotka zaredom pa je u vatrometu kontri i rekontri, branitelj naslova na predah otišao zadovoljniji jer je imao minimalnu prednost 13:12.

U trećoj četvrtini momčadi su se stalno smjenjivale u vodstvu. A onda je Švedska pobjegla na plus dva. Španjolska je u završnici na vrata poslala Gonzala Pereza de Vargasa.  Šveđani su imali napad za plus tri, ali ga nisu iskoristili. I čudesna Španjolska sve je to dostigla te imala napad za pobjedu. Ali pokušaj Joana Canellasa zaustavio je sjajni Andreas Palicka. Mnogi će reći da je prije toga bio prekršaj, ali njemački suci se nisu oglasili i Švedska je iskoristila priliku da napadne preko Albina Lagergrena i izbori sedmerac. Ruka Nicklasa Ekberga nije zadrhtala i Švedska je postala europski prvak.

S 11 obrana Andreas Palicka veliki je švedski junak. Po pet pogodaka dali su Nicklas Ekberg i Oscar Bergendahl. Kod Španjolske po šest pogodaka Adriana Figuerasa i Aleixa Gomeza.

3./4. MJESTO: FRANCUSKA – DANSKA 32:35 (n.p) (29:29)
Francuska olimpijski pobjednik, protiv Danske koja je svjetski prvak. To je bio susret za broncu u Budimpešti. Francuzi jači za Kentina Mahea koji se vratio iz izolacije. Danska jako oslabljena jer je zbog ozljede  gležnja izvan sastava ostao  Mikkel Hansen. Da njihova nesreća bude veća, već u drugoj minuti ozlijedio im se i Mathias Gidesel. Tako su sasvim neočekivano ostali bez dva najvažnija vanjska igrača.

Francuska je bolje otvorila susret. Sjajnom tranzicijom i silno rasploženim vratarom Vincentom Gerardom u 11. minuti imali su plus četiri. Ali onda se budi Danska, odnosno Nikklas Landin na drugoj strani. U posljednjoj minuti Danska ima napad za vodstvo, ali ga ne uspijeva iskoristi, i Francuska prihvaća taj poklon te na predah nosi pogodak prednosti 14:13. Vratari su imali po 12 pomalo nestvarnih obrana. Pazite uz rezultat 14:13, svatko je zaustavio još po 12 udaraca.

Premda je Francuska brzo na početku drugog dijela povela s tri razlike, Danci su sve to stigli i prestigli. I u 39. prvi put poveli serijom od tri pogotka Magnusa Saugstrupa. Nakon toga slijedi novo dobro razdoblje u igri olimpijskih pobjednika posebno Dike Mema. Sve do četiri minute prije kraja Francuzi su imali pogodak ili dva prednosti, da bi Danska u 59. povela 29:28. Ipak 13 sekundi prije kraja Dika Mem donosi im izjednačenje i produžetke.

Danci su imali više svježine u produžetcima. I prije svega zahvaljujući sjajnom Niklasu Landinu ostavili olimpijske pobjednike bez medalje. Vincent Gerard je imao 18 obrana, baš kao i Niklas Landin. S osam pogodaka najefikasniji kod Francuza Kentin Mahe, a kod pobjednika Jacob Holm je 10 puta bio strijelac. Samo kao zanimljivost zabilježimo da je Nikola Karabatić u svom 17 susretu za medalju na velikim natjecanjima, prvi put ostao bez pogotka.