Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija poražena je u 4. kolu skupine 4, kvalifikacija za EHF EURO 2022. godine od Francuske 27:19. Olimpijske pobjednice tako su već osigurale nastup na završnoj smotri, a Hrvatskoj predstoji borba s Ukrajinom i Češkom za preostalo mjesto. Kao i prije četiri dana, Hrvatska je vodila veliku borbu s jednom od najboljih reprezentacija svijeta, ali su je poraza ponovno stajali promašaji iz čistih situacija i sedmerci.

FRANCUSKA: L. Galauser 8/17, C. Darleaux 8/18, M. Nocandy 0/1, A. Toublanc 1/1, C. Bouquet 3/4, C.G. Lassource 3/4, G. Zaadi Deuna 4/6, O. Sercien Ugolin 4/6, O. Kanor 1/2, T. Horaček 1/1, D. Lassource  -/-, B. Edwige 1/1, E. Nze Minko 4/9, O. Ondono 4/5, l. Granier 1/4, S. Boukitt -/-, izbornik: Olivier Krimbholz

HRVATSKA: L. Bešen 0/4, I. Kapitanović  9/33, T. Pijević 1/1, P. Posavec 0/2, D. Krsnik 2/2, D. Milosavljević 4/9, D. Kalaus 0/1, K. Ježić 1/2, K. Pavlović 0/4, L. Franušić  -/- , A. Šimara 3/4, A. Debelić 3/3, A. Turk 1/3, J. Mamić 2/3, V. Blažević 0/3, K. Prkačin 3/9, trenerica: Snježana Petika

Hrvatska je u Toulouse doputovala bez izbornika Nenada Šoštarića kojeg je zaustavila bolest pa je reprezentaciju vodila njegova pomoćnica Snježana Petika. U odnosu na sastav iz Koprivnice napravljene su dvije promjene. U ekipi su bile Lucija Bešen i Lea Franušić, na tribini je ostala Sara Šenvald, a u Zagrebu Lara Burić i Tina Barišić.

Hrvatska je odigrala sjajnih 25. minuta. I može jako žaliti za završnicom prvog poluvremena koje je bilo slika i prilika onoga u Koprivnici. I tamo je Hrvatska pala u tih posljednjih pet minuta i dopustila Francuskoj da pobjegne na četiri pogotka razlike.

Inače, od početka susreta prednost je bila na strani domaćih rukometašica. Ali ne prevelika. I Hrvatska je to jako dobro pratila. Prva veća kriza pojavila se u trenucima kad su Francuskinje pobjegle na plus tri 8:5, u 15.minuti. Ali je trenerica Snježana Petika pozvala minutu predaha i naše su rukometašice odlično reagirale. Serijom 0:3, brzo su stigle na 8:8. Punih 9. minuta ostavile su olimpijske pobjednice bez pogotka. Izvrsno je u tom razdoblju branila Ivana Kapitanović, a svojim dalekometnim projektilima francusku mrežu bušila Kristina Prkačin.

Ali, umor je učinio svoje u završnici prvog dijela i od 9:9, Francuska je do kraja poluvremena potonula do 13:9 za Francusku. Bilo je tu i dosta tehničkih pogrešaka, izgubljenih lopti, a Francuska je suviše iskusna da sve to ne bi kaznila.

U nastavku je Francuska nastavila igrati svoju igru. Agresivna obrana, brza tranzicija, dobra realizacija. Hrvatska se sve teže i teže nosila s time. Već nakon pet minuta, Snježana Petika je zvala minutu predaha, jer je domaćin pobjegao na plus pet, a prijetila je opasnost da nam se igra potpuno raspadne. Malo su se naše djevojke pribrale, ali nažalost u ključnim trenucima kad se nudila mogućnost da uhvatimo priključak s Francuskom, stigle su pogreške. Previše čistih prilika posebno s krila, promašila je Hrvatska da bi to dobro završilo. Uz sve to u drugom dijelu nisu iskorištena čak tri sedmerca. I Francuska je uzela ponuđeno.

Hrvatska je na kraju imala 42, a Francuska 64 posto realizacije. Ivana Kapitanović je upisala 9 obrana, Tea Pijević jednu. S četiri pogotka najefikasnija je bila Dejana Milosavljević. Kod Francuske 16 obranja njihovih vratarki, a po četiri pogotka dale su Grace Zaadi Deuna, Oceane Sercien Ugolin, Estelle Nze Minko i Onacia Ondono. 

Nakon 4. kola Francuska ima 4 pobjede i već je osigurala nastup na Europskom prvenstvu. Hrvatska i Ukrajina imaju po dva boda, Češka je na dnu bez boda.

EHF EURO 2022, KVALIFIKACIJE: SKUPINA 4, 4. kolo
FRANCUSKA – HRVATSKA 27:19