Mandatory Credit © Stanko Gruden / kolektiff

Europska rukometna federacija upravo je potvrdila da će se odgođeni susret kvalifikacija za Europsko prvenstvo rukometašica 2022. godine između Ukrajine i Hrvatske odigrati u Grazu, 20. travnja s početkom u 18.00 sati. Kao što je poznato, prije početka ruske invazije na Ukrajinu bilo je planirano da se taj susret odigra u Zaporožju. Ali rat je sve promijenio.

Ipak, Ukrajinski rukometni savez, uz sve poteškoće koje ima, nije odustao od kvalifikacija i  prije dva tjedna obavijestio je EHF te rukometne saveze Hrvatske, Francuske i Češke s čijim reprezentacijama igra zajedno u skupini, da želi nastaviti kvalifikacije za EURO 2022. godine.

Posljednjih dana u intenzivnoj komunikaciji između Europske rukometne federacije, Ukrajine i Hrvatske, tražilo se najbolje moguće rješenje. Hrvatski rukometni savez pri tome je ponudio da se utakmica odigra 20. travnja u Poreču. U međuvremenu, stigla je ponuda  Austrijskog rukometnog saveza. Oni su izrazili spremnost da organiziraju utakmicu Ukrajine i Hrvatske u Grazu, u novoj dvorani Raiffeizen Sportpark koja može primiti 3000 ljudi.

Isti dan u toj dvorani, u 20.30  sati,  svoj kvalifikacijski susret za EURO 2022. godine igraju Austrija i Danska. Tako će se praktički o jednom trošku organizirati oba susreta. HRS je sa  zadovoljstvom prihvatio tu ponudu. Istodobno, dogovoreno je da će jedna karta vrijediti za obje utakmice. Cijena još nije poznata, ali će biti će definirana početkom sljedećeg tjedna. Usput, Austrijski rukometni savez prihvatio je da Ukrajini koja je službeno domaćin susreta pomogne u kompletnoj logistici, od smještaja u hotelima, treninga, transporta, tv produkcije.

Podsjećamo, Hrvatska je u prvom susretu ovih kvalifikacija poražena od Ukrajine u Rijeci, početkom listopada prošle godine 22:23. Nakon četiri odigrana susreta, Hrvatska je na 3. mjestu s dva boda koliko ima i Ukrajina. Ali, ta reprezentacija ima i dva susreta manje koje tek treba odigrati protiv Češke. Francuska je s četiri pobjede već osigurala nastup na prvenstvu.